вівторок, 24 грудня 2024 р.

Тисячолітні традиції нашого народу

 Святвечір - особливий день у році для українців. Це свято перед Різдвом, коли готують 12 страв, які символізують 12 апостолів. Існує думка, що ще й 12 місяців року.

Що ж готують  на Святвечір? Різдвяний стіл – це не лише їжа, а справжній оберіг родинного тепла. Перша зірка покличе сім’ю до столу розділити Святу вечерю, якою традиційно завершується різдвяний піст.

Кожна з страв має особливий зміст і нагадує про духовність цього свята. Ці тисячолітні традиції, які передаються з покоління в покоління дітям і онукам, щоб ніколи у нашого народу не перервався зв'язок поколінь, щоб ми мали сили вистояти, вижити і перемогти. 

Найголовнішою з 12 страв на Святвечір є кутя - символ достатку й єднання, з якої починали частування. Її готували з пшениці,   рису або ячменю, обов'язково  додавали сухофрукти, мак, мед та горіхи. А ще кутя символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ тих, кого вже немає з нами.

Окрім куті, на столі обов'язково мав бути узвар, який символізує здоров’я й довголіття, його готували з чистої води та сухофруктів, іноді додавали мед.

Одним із варіантів пісних перших страв на Святвечір був борщ. Він варився без м'яса, лише з овочами. Іноді готували борщ пісний з карасями та грибами.

До борщу та інших став обов'язково пекли вироби з борошна. Найпопулярніші - пампушки з часником або ж запашний хліб.

На Святвечір обов'язково подавали рибу, вона могла бути смаженою або запеченою. Також були популярними смачні страви з риби, такі як маринований оселедець або ж печений короп.

Варені або тушковані бобові були обов'язковою стравою на Святвечір. До гороху та квасолі також подавали різні вироби з борошна.

Готували голубці, звісно ж, ця страва також була пісною, замість м'яса  клали пшоно.

Мариновані, тушковані - гриби були традиційним "гостем" стола на Святвечір. Вони могли бути не тільки складовою інших страв, а й окремим частуванням.

Вареники - одна з 12 основних страв, їх готували по-різному. З картоплею або вишнями, з черешнями або сливами.

У якості гарніру або ж як повноцінну страву подавали пшоняну кашу з грибами. Пшоно було дуже популярною крупою, без неї не обходився жоден Святвечір.

Тушкували капусту, ця смачна та корисна страва подавалася з грибами аби просто так.

Вареники, борщ, капуста, риба, бобові -то щедрість нашої землі.

Випічка була пісною, але не менш смачною. За традиціями, святковий калач готували у вигляді кола з отвором посередині або пампухи з різними начинками чи без.

Не забуваймо, що ми збираємося за столом не лише попоїсти. Згадаймо про справжню сутність Свята: відчути єдність із своєю родиною та народом, дарувати добро та радість усім довкола, дякувати Збройним Силам України за захист!                                                                                            Хай Зірка прийдешнього Різдва засіяє для України миром та перемогою!                                                                 Мирного вам Різдва та Божої опіки!

Під час написання матеріалу було використано джерела: РБК-Україна, ТСН, Вікіпедія, BBC, Telegraf.com.ua, mamabook.com.ua.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Наші найщиріші вітання

Зичимо мирного неба, міцного здоров'я, тепла, радості, оптимізму, позитивних емоцій, приємних несподіванок, кольорових мрій!   Хай у всь...